Είναι ασφαλής η χρήση του αμαλγάματος για σφραγίσματα ;

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι μια μίξη μετάλλων, όπως είναι ο άργυρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και άλλα σε μικρότερες ποσότητες σε συνδυασμό με υδράργυρο.

Ο υδράργυρος  χρησιμεύει για να δημιουργηθεί ένα μεταλλικό υλικό που στην αρχή είναι μαλακό  και μπορεί να τοποθετηθεί σε μια οδοντική κοιλότητα, αλλά στη συνέχεια πήζει και μετατρέπεται σε μια σταθερή έμφραξη με αποδεκτή σκληρότητα.

Εξαιτίας της χρήσης του υδραργύρου υπάρχει μια χρόνια διαφωνία στον οδοντιατρικό χώρο για την ανάγκη χρήσης του αμαλγάματος λόγω της απελευθέρωσης ελάχιστης ποσότητας υδραργύρου από τα αμαλγάματα.

Παρόλο που σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία,Γερμανία,Μ.Βρετανία) υπάρχει η τάση να εξαλειφθεί η χρήση αμαλγάματος, οι περισσότεροι Οργανισμοί Υγείας στον κόσμο εξακολουθούν να δέχονται τη χρήση του αμαλγάματος. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO)  και τον Αμερικάνικο Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADA) : ” Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι ένα ασφαλές, αξιόπιστο και αποτελεσματικό υλικό”.

  • Θα πρέπει να αντικαθιστώνται τα σφραγίσματα αμαλγάματος με λευκά σύνθετων ρητινών;

Για αρκετό καιρό στο παρελθόν το οδοντιατρικό αμάλγαμα (ασημένια σφραγίσματα) ήταν το υλικό επιλογής για εμφράξεις, ιδίως στα πίσω δόντια.

Πολλές αξιόπιστες μελέτες έδειξαν ότι η ποσότητα του υδραργύρου που απελευθερώνεται από το αμάλγαμα ενδοστοματικά είναι πολύ μικρή και χαμηλότερη από τη ποσότητα του υδραργύρου που ένα άτομο λαμβάνει από το περιβάλλον και την καθημερινή του διατροφή.

Ωστόσο, τα άτομα που έχουν λόγω επαγγέλματος υψηλή πρόληψη υδραργύρου, άτομα που καταναλώνουν πολλά θαλασσινά αλλά και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις εμφράξεις αμαλγάματος.

Ο κύριος λόγος αντικατάστασης των εμφράξεων αμαλγάματος είναι για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

 

στοματική υγεία