Ο βρυγμός αποτελεί σήμερα ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως λόγω αυξημένων επιπέδων stress. O βρυγμός ή το σφίξιμο των δοντιών είναι μια παραλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος κατά την οποία ο ασθενής δαγκώνει ή τρίζει με δύναμη τα δόντια του, κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Το σφίξιμο των δοντιών δεν φθείρει τόσο τα δόντια αλλά μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης λόγω της αυξημένης μυικής δύναμης που ασκείται.

narthikas-vrygmou

Οι συνέπειες αυτής της ακούσιας έξης είναι:

* Φθορά και αποτριβή των δοντιών στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες με αποτέλεσμα τη φθορά του σμάλτου, την αποκάλυψη της οδοντίνης και την οδοντική ευαισθησία

* Πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυών

* Κεφαλαλγία

* Θόρυβοι κατά την διάνοιξη του στόματος και δυσλειτουργία της άρθρωσης

* Διαταραχές του ύπνου

 

Πού οφείλεται;

Ο βρυγμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Η κύρια αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα stress και συναισθηματικής φόρτισης.

Κακή σύγκλειση και πρόωρες οδοντικές επαφές μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν βρυγμό. Αυτό βέβαια αμφισβητείται τελευταία.

Σπάνιες παθήσεις του νευρομυικού συστήματος, όπως επιληψία, Parkinson, άνοια,κ.α. επίσης αποτελούν αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας.

Τέλος, ο βρυγμός μπορεί να είναι παρενέργεια λόγω μακροχρόνιας λήψης αντικαταθληπτικών φαρμάκων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο βρυγμός;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρυγμός και οι  συνέπειές του.

Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη.

Η χρήση της Βιοανάδρασης (Biofeedback) και συσκευών TENS για χαλάρωση των μυών του στοματογναθικού συστήματος μπορούν να βοηθήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Με την κατασκευή από τον ειδικευμένο οδοντίατρο ενός νάρθηκα (νάρθηκας βρυγμού), τον οποίο ο ασθενής φοράει κατά την διάρκεια της νύχτας, προστατεύονται τα δόντια του, χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου του, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Πρόκειται για μασελάκια που κατασκευάζονται από διαφανή ακρυλική ρητίνη ή σιλικόνη ειδικά για κάθε ασθενή ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο σχήμα των δοντιών του με βάση ένα αποτύπωμα τους που παίρνει ο οδοντίατρος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αποτριβής απαιτείται αποκατάσταση των δοντιών με εμφράξεις ή  στεφάνες πορσελάνης.