Λευκές Εμφράξεις

Οι λευκές εμφράξεις (σφραγίσματα) μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας σύνθετη ρητίνη ή πορσελάνη (ένθετα ή επένθετα) αποκαθιστώντας τη φυσική εμφάνιση και το χρώμα των δοντιών.

Η χρήση των ρητινών για “λευκά σφραγίσματα” είναι μια γρήγορη και εύκολη μέθοδος, η οποία ολοκληρώνεται σ’ένα ραντεβού.Η ρητίνη εφαρμόζεται στην οδοντική κοιλότητα σε λεπτά στρώματα και αποκτά σκληρότητα με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτός (φωτοπολυμερισμός).Η έμφραξη δημιουργεί χημικό δεσμό με την οδοντική επιφάνεια, προστατεύοντας από τη δημιουργία δευτερογενούς τερηδόνας καλύτερα από τις εμφράξεις αμαλγάματος.Η χρωματική απόδοση του σφραγίσματος είναι παρόμοια με του φυσικού δοντιού.

Τα μειονεκτήματα των ρητινών περιλαμβάνουν το υψηλότερο κόστος (σε σύγκριση με τις εμφράξεις αμαλγάματος), την μέτρια αντίσταση στην αποτριβή και ότι η επιτυχία του δεσμού τους με το δόντι εξαρτάται από τις συνθήκες ενδοστοματικά (σίελος,αιμορραγία ούλων,έκταση και βάθος έμφραξης).

Οι ρητίνες ενδεικνύνται για μικρού έως μεσαίου μεγέθους οδοντικές κοιλότητες. Μεγάλου μεγέθους κοιλότητες αποκαθίστανται με ένθετα ή επένθετα. Τα ένθετα ή επένθετα πορσελάνης συγκολλώνται επίσης με τις οδοντικές επιφάνειες. Ενισχύουν και υποστηρίζουν τα οδοντικά τοιχώματα και προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στην αποτριβή και θραύση των οδοντικών τοιχωμάτων και έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Δημιουργούνται στο εργαστήριο και προσφέρουν εξαιρετική αντοχή κατά τη μάσηση.Τα μειονεκτήματα των ένθετων ή επένθετων περιλαμβάνουν το σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μεθόδους και το ότι συνήθως απαιτείται ένα επιπλέον ραντεβού.

  • Θα πρέπει να αντικαθιστώνται τα σφραγίσματα αμαγάλματος με λευκά σύνθετων ρητινών;

Για αρκετό καιρό στο παρελθόν το οδοντιατρικό αμάγαλμα (ασημένια σφραγίσματα) ήταν το υλικό επιλογής για εμφράξεις, ιδίως στα πίσω δόντια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαφωνίες για τη χρήση του λόγω της περιεκτικότητας του σε υδράργυρο. πολλές αξιόπιστες μελέτες συμπέραναν ότι η ποσότητα του υδραργύρου που απελευθερώνεται από το αμάγαλμα ενδοστοματικά είναι πολύ μικρή και χαμηλότερη από τη ποσότητα του υδραργύρου που ένα άτομο λαμβάνει από το περιβάλλον και την καθημερινή διατροφή. Όμως άτομα που έχουν λόγω επαγγέλματος υψηλή πρόληψη υδραργύρου, όπως και άτομα που καταναλώνουν πολλά θαλασσινά, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις εμφράξεις αμαγάλματος. Ο κύριος λόγος αντικατάστασης των εμφράξεων αμαγάλματος είναι για αισθητικούς λόγους.