Είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί  ένα δόντι που λείπει;

Είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί ένα δόντι που λείπει;

Το να αντικατασταθεί ένα δόντι που λείπει είναι η σωστή προσέγγιση. Κάθε  δόντι που λείπει δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα αισθητικής.

Η απώλεια των δοντιών εκτός από το άσχημο χαμόγελο, κάνει το πρόσωπο να φαίνεται γερασμένο. Αυτό οφείλεται στην ελλειπή υποστήριξη των χειλιών και των περιστοματικών ιστών.

Επίσης επηρεάζει και τον τρόπο ομιλίας άλλοτε πολύ και άλλοτε λιγότερο, ανάλογα με την θέση του χαμένου δοντιού, επηρρεάζοντας αρνητικά την κοινωνική ζωή του ασθενούς.

Κατά την μάσηση η τροφή τεμαχίζεται από τα μπροστινά δόντια και στη συνέχεια συνθλίβεται και αλέθεται από τα πίσω. Έτσι αυξάνεται η επιφάνεια του τεμαχίου της τροφής, ώστε να δράσουν τα ένζυμα του σάλιου στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας πέψης των τροφών.

Όταν χάνεται ένα η περισσότερα δόντια μειώνεται η μασητική μας ικανότητα με αποτέλεσμα τροφές ωφέλιμες, όπως ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας, να μην αποδίδουν στο σώμα μας το μέγιστο των θρεπτικών τους συστατικών. Τούτο μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης οδηγεί το άτομο στη κατανάλωση μαλακών και πιθανόν ανθυγιεινών τροφών.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η απώλεια ενός δοντιού συχνά προκαλεί μετατοπίσεις των διπλανών και ανταγωνιστών δοντιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων σύγκλεισης, λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος, αλλά και μελλοντικών προβλημάτων,  όπως απώλεια οστού στα δόντια που μετατοπίζονται και πιθανή ατροφία του στη περιοχή των εξαγωγών λόγω έλλειψης μασητικών ερεθισμάτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η απώλεια ενός η περισσοτέρων δοντιών θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Και οι επιλογές περιλαμβάνουν την χρήση:

  • Εμφυτευμάτων
  • Γέφυρας ή γεφυρών
  • Μερικής Οδοντοστοιχίας

Κάθε προσθετική λύση από τις ανωτέρω έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Την τελική απόφαση την λαμβάνει ο ασθενής  μετά από διεξοδική ενημέρωση από τον επανορθωτικό οδοντίατρο.

στοματική υγεία