Πώς επηρεάζει η διατροφή μας τη στοματική μας υγεία ;

Για να έχουμε σε άριστη κατάσταση τη στοματική μας κοιλότητα θα πρέπει, εκτός από τη καθημερινή στοματική υγιεινή, να προσέχουμε τη διατροφή μας.

♦ Η καθημερινή μας διατροφή θα πρέπει να  περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές (όπως κρέας ,όσπρια , γαλακτοκομικά) και αρκετό νερό για να αποφύγουμε την ξηροστομία.

♦ Πρέπει να περιοριστεί  η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης που προκαλεί τερηδόνα. Ένα κουτάκι αναψυκτικού (όχι light) μπορεί να περιέχει επτά κουταλάκια ζάχαρη, ενώ ένα φλιτζάνι επεξεργασμένα corn flakes έως και τρία κουταλάκια ζάχαρη.

♦ Αν είναι να φάμε κάτι γλυκό είναι καλύτερο να το καταναλώσουμε στη διάρκεια των γευμάτων και όχι ενδιάμεσα σαν σνακ.Τροφές που τρώγονται σε ένα γεύμα κάνουν λιγότερη ζημιά στα δόντια παρά όταν καταναλώνονται σαν σνακ στην υπόλοιπη μέρα γιατί περισσότερη ποσότητα σιέλου απελευθερώνεται στη διάρκεια του γεύματος.Ο σίελος βοηθά να καθαριστούν οι τροφές από το στόμα, μειώνει τη δράση των οξέων που δημιουργούνται με την κατανάλωσή τους και βοηθά στην επανασβεστίωση του σμάλτου.

♦ Τα οξέα προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών.Όταν το pH του στόματος είναι όξινο, το σμάλτο των δοντιών μαλακώνει και αρχίζει να διαλύεται.Τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, τα αναψυκτικά, τα γλυκά αλλά και το κρασί μειώνουν το στοματικό  pH. Ειδικά για το κρασί είναι καλύτερα να το πίνουμε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μετά την κατανάλωση των παραπάνω τροφών είναι καλύτερα να μη βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά, για να δοθεί χρόνος στην επανασβεστίωση τους μέσω του σιέλου.

Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα βοηθά στον αυτοκαθαρισμό των δοντιών γιατί αυξάνει τη ροή του σιέλου.  

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ:

  • Τυρί : Αυξάνει το στοματικό  pH και μειώνει την πιθανότητα τερηδόνας. Περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνες, συστατικά που ενισχύουν το οδοντικό σμάλτο και γι’αυτό είναι καλό να τελειώνετε το φαγητό σας με λίγο κίτρινο τυρί.
  • Γιαούρτι : Εκτός από την πρωτεΐνη  και το ασβέστιο, περιέχει προβιοτικά που περιορίζουν τα παθογόνα στοματικά βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα.
  • Πράσινα λαχανικά : Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν στην καλύτερη υγεία του στοματικού βλεννογόνου.
  • Μήλα : Αυτοκαθαρίζουν τα δόντια και αυξάνουν τη ροή του σιέλου.
  • Καρότα : Δρουν όπως τα μήλα , έχουν βιταμίνη Α και πολλές φυτικές ίνες.
  • Σέλερι : Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α και C, δύο αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην υγεία των ούλων. Όπως τα μήλα και τα καρότα, λόγω των φυτικών ινών, απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών και τα βακτήρια από τα δόντια.
  • Ξηροί καρποί : Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και ασβέστιο και είναι η καλύτερη λύση για σνακ, κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Δεν ξεχνούμε να πίνουμε άφθονο νερό και φυσικά είναι η πρώτη επιλογή σε σχέση με τους χυμούς με ζάχαρη και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

 

στοματική υγεία