Μπορεί η φλεγμονή των ούλων (περιοδοντίτιδα) να επηρεάσει τη γενική μας υγεία ;

Μπορεί η φλεγμονή των ούλων (περιοδοντίτιδα) να επηρεάσει τη γενική μας υγεία ;

Περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.
Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς και σταδιακά παρατηρείται αποκόλληση των ούλων και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα δόντια παρουσιάζουν αρχικά έντονη κινητικότητα, φλεγμονή, με τελικό αποτέλεσμα ακόμα και το χάσιμο των δοντιών.
Η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Πολλές επιστημονικές μελέτες συνδέουν την περιοδοντική νόσο με άλλα σοβαρά νοσήματα. Ασθενείς με περιοδοντίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν και άλλα  προβλήματα υγείας, όπως  πνευμονία, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα με την εγκυμοσύνη (πρόωρο τοκετό – λιποβαρή νεογνά), ακόμη και καρκίνο.

Πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cardiovascular Research αξιολόγησαν όλες τις σχετικές μελέτες πάνω στη σχέση υπέρτασης-περιοδοντίτιδας. Η ανασκόπηση  περιελάμβανε 81 μελέτες από 26 χώρες. Βρέθηκε ότι η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα σχετίζεται με αυξημένο κατά 22% κίνδυνο για υπέρταση, ενώ η αρκετά σοβαρή περιοδοντίτιδα με 49% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης μια άλλη πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της  Αμερικανικής Ένωσης Ανατόμων, συσχέτισε τη περιοδοντίτιδα με αυξημένη πιθανότητα παραγωγής πλακών β’ αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer.

Η πρόληψη λοιπόν, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι ευεργετική όχι μόνο για την στοματική αλλά και για την γενική μας υγεία.

στοματική υγεία