Ποιες κακές συνήθειες βλάπτουν τα δόντια;

Κακές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια:

  1. Δάγκωμα νυχιών: Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση και μικροσπασίματα στα δόντια. Επίσης, η μετακίνηση της κάτω γνάθου σε θέση προολίσθησης, για αρκετό χρόνο, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
  2. Λάθος βούρτσισμα δοντιών: Η χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας όπως και η άσκηση υπερβολικής δύναμης κατά το βούρτσισμα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων, βλάβη στο σμάλτο και ευαισθησία των δοντιών.
  3. Σφίξιμο των δοντιών: Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει φθορά και σπάσιμο της οδοντικής επιφάνειας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση και τους στοματικούς μύες.
  4. Δάγκωμα πάγου: Το να δαγκώνουμε παγάκια είναι μια πολύ κακή συνήθεια και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα δόντια και  τα υπάρχοντα σφραγίσματα, λόγω της σκληρότητας και της χαμηλής θερμοκρασίας του πάγου.
  5. Χρήση των δοντιών ως εργαλεία: Πολλοί χρησιμοποιούν τα δόντια σαν εργαλεία για να ανοίξουν μπουκάλια ή πλαστικές  σακούλες, να ισιώσουν ένα πιρούνι, να κόψουν μια ταμπέλα, κ.α. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο δοντιών, τραυματισμό στη γνάθο ή κατάποση κάποιου ανεπιθύμητου αντικειμένου.
  6. Κακές διατροφικές συνήθειες: Το συνεχές “μασούλημα”, η πόση ανθρακούχων αναψυκτικών, το μάσημα όξινων φρούτων (λεμόνια), αυξάνουν την πιθανότητα για τερηδόνα στα δόντια.
  7. Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί κακοσμία στόματος, επιδεινώνει τις νόσους του περιδοντιου, “κιτρινίζει” τα δόντια και βέβαια μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στην στοματική κοιλότητα (ιδίως όταν συνδυάζεται με αλκοολούχα ποτά). 
στοματική υγεία