Πώς καταστρέφει η ζάχαρη τα δόντια ;

Η ζάχαρη και η τερηδόνα πάνε μαζί. Η ζάχαρη δρα σαν οξύ καταστρέφοντας το σμάλτο των δοντιών. Συγκεκριμένα διάφορα παθογόνα στοματικά βακτήρια καταναλώνουν τη ζάχαρη και δημιουργούν οξέα που καταστρέφουν την οδοντική επιφάνεια, δημιουργώντας τερηδόνα. Χωρίς οδοντιατρική θεραπεία η τερηδόνα προχωρεί στο εσωτερικό τμήμα του δοντιού προκαλώντας πόνο και με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια του.
Όμως, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της τερηδόνας. Αρχικά θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής.
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο είναι ένας τρόπος φυσικού καθαρισμού του στόματος από τα οξέα που δημιουργούν τα στοματικά βακτήρια. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, που ενισχύει τα δόντια. Τέλος, μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, περιέχουν ξυλιτόλη, που από μόνη της περιορίζει τη δράση των βακτηρίων.
Το νερό, όπως και το σάλιο, επίσης βοηθά στο φυσικό καθαρισμό των δοντιών από τα σάκχαρα και τα οξέα. Επιπλέον περιέχει φθόριο (ανάλογα την περιοχή), που προστατεύει τα δόντια από τη διάβρωση.

Αναμφισβήτητα, η σύγχρονη διατροφή, και ιδιαίτερα η ζάχαρη, φταίει για τα αυξημένα προβλήματα στοματικής υγιεινής. Ο αποκλεισμός ή περιορισμός της ζάχαρης στη διατροφή μας βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών μας.

στοματική υγεία