Αισθητική Οδοντιατρική

Αισθητική Οδοντιατρική

Αισθητική Οδοντιατρική  ονομάζεται ο κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και ούλων και βελτίωση της σύγκλεισης  των δοντιών. Οι οδοντιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με την αισθητική οδοντιατρική είναι η Προσθετική,  η Ορθοδοντική και η Περιοδοντολογία        

 Η Αισθητική Οδοντιατρική κυρίως εστιάζεται στη βελτίωση της οδοντικής αισθητικής σχετικά με το  χρώμα, τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος και ό,τι αφορά την αρμονική εμφάνιση  του χαμόγελου. 

Η Αισθητική Οδοντιατρική αναφέρεται:

 •   Στη λεύκανση των δοντιών : Είναι μια απλή,ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που στοχεύει στη βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Ο λευκαντικός παράγοντας περιέχει κυρίως υπεροξείδιο του υδρογόνου και δεν υπάρχουν αξιόλογες παρενέργειες. Αποτελεί μια ασφαλής διαδικασία με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται  με την επίβλεψη του οδοντιάτρου.
 •   Στο κλείσιμο διαστημάτων (κενών): Τα κενά μεταξύ των δοντιών είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο. Αν ένα διάστημα παραμένει μετά την ολοκλήρωση της ανατολής των μόνιμων δοντιών, τότε δεν πρόκειται να εξαλειφθεί παρά μόνο με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Η ορθοδοντική είναι η καλύτερη επιλογή στην περίπτωση αυτή. Λιγότερο δαπανηρή λύση είναι η χρήση όψεων ρητίνης και πορσελάνης.
 •   Στη διόρθωση δοντιών με στροφή, κακό σχήμα, μικρό ή μεγάλο μέγεθος: Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων περιλαμβάνεται η  ορθοδοντική, ο εκλεκτικός τροχισμός, οι όψεις ρητίνης, οι όψεις πορσελάνης και  οι στεφάνες (θήκες) πορσελάνης.
 •   Στη διόρθωση δοντιών με κηλίδες ή έντονη δυσχρωμία: Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί  σύνθετη  ρητίνη  ή πορσελάνη ( ένθετα ή επένθετα) για την αποκατάσταση του φυσικού χρώματος και της εμφάνισης των οπίσθιων δοντιών με τερηδόνα ή εμφράξεις αμαγάλματος.
 •   Στη χρήση ρητινών ή πορσελάνης για λευκά σφραγίσματα στα πίσω δόντια:  Οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται από τον αισθητικό οδοντίατρο για να βελτιώσουν προβλήματα εμφάνισης των δοντιών. Η όψη είναι ένα στρώμα υλικού (σύνθετη ρητίνη) που τοποθετείται πάνω στο δόντι.Η τεχνική αυτή ονομάζεται συχνά Bonding ή Ανάπλαση ή Lifting δοντιών.Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές φλίδες πορσελάνης και συγκολλούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών, για να έχουμε ένα φυσικό και αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι η καλύτερη επιλογή σε δόντια που θέλουμε να βελτιώσουμε το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος τους. Είναι επίσης πολύ χρήσιμες σε περίπτωση δοντιών με σπασίματα μύλης και κενών μεταξύ τους.
 • Αντιμετώπιση του «ουλικού χαμόγελου» : Η υπερβολική ανάπτυξη των ούλων έχει ως αποτέλεσμα όταν χαμογελούμε να είναι  ορατή μια δυσανάλογα μεγαλύτερη επιφάνεια ούλων σε σχέση με τα δόντια. Η αιτιολογία έχει σχέση με την διαδικασία ανατολής των μόνιμων δοντιών και με την ανάπτυξη των γνάθων. Η θεραπεία περιλαμβάνει: 1. ορθοδοντική 2. Χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας ούλων και οστού ,  με ή χωρίς τη  χρήση όψεων ρητίνης ή πορσελάνης 3. Γναθοχειρουργική αντιμετώπιση
 •  Στη χρήση θηκών πορσελάνης με ή  χωρίς μεταλλικό σκελετό για τέλεια αισθητικά αποτελέσματα: Τα τελευταία χρόνια η χρήση ολοκεραμικών οδοντιατρικών συστημάτων είναι μια πολύ καλή επιλογή για στεφάνες και γέφυρες χωρίς μέταλλο που δημιουργεί κάποια αισθητικά προβλήματα. Το διπυριτικό λίθιο  (IPS e.max) και η ζιρκονία (ZnO2) είναι τα πιο σύγχρονα αισθητικά κεραμικά υλικά με πολύ καλά αποτελέσματα.
 • Βελτιώνοντας το  χαμόγελό μας : 

             Επικοινωνούμε καλύτερα με  τους άλλους  

             Μεταδίδουμε θετική ενέργεια 

             Δείχνουμε αυτοπεποίθηση   

            Έχουμε καλύτερη αποδοχή στο περιβάλλον που λειτουργούμε

Ένα λαμπερό χαμόγελο με φυσική εμφάνιση βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας  και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.