ΜΑΤΩΜΑ ΟΥΛΩΝ: Πέντε λόγοι που ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε

Τα υγιή ούλα δε ματώνουν. Αν λοιπόν τα δικά σας ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο.

Το μάτωμα των ούλων δεν είναι σύμπτωμα που πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.) ,  έλλειψη βιταμίνης C ή Κ, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα και διάφορες ασθένειες.

Οι παθήσεις των ούλων είναι επικίνδυνες, επειδή απειλούν τόσο τη στοματική υγεία (κίνδυνος απώλειας δοντιών) όσο και τη γενική υγεία (καρδιοπάθεια, πνευμονία, έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.).

Δεν είναι λοιπόν το επιθετικό βούρτσισμα των δοντιών η μόνο αιτία που ματώνουν τα ούλα σας , αλλά μπορεί να συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:

*Κακή στοματική υγιεινή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 24 ώρες προκειμένου τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια να δημιουργήσουν φλεγμονή, η οποία ευθύνεται για το μάτωμα των ούλων. Εάν έχει περάσει αυτό το διάστημα χωρίς βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, είναι πιθανό να δείτε αίμα μόλις τα βουρτσίσετε. Εάν όμως βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας , χρησιμοποιείτε νήμα (πρωί και βράδυ) και τα ούλα σας συνεχίζουν να ματώνουν, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο.

*Ορμονικές διαταραχές (αφορά τις γυναίκες)

Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι σταθερά (π.χ. στην εφηβεία, στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, την εμμηνόρροια ή την εμμηνόπαυση), τα ούλα μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα, αιμορραγία και να είναι πιο ευαίσθητα.

 *Άγχος και κακή διατροφή

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια του στόματος. Επίσης, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προβιοτικά  βοηθά στην καλύτερη υγεία των ούλων.

*Φάρμακα

Κάποια φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν  ξηροστομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων του στόματος με αποτέλεσμα τα ούλα να ερεθίζονται, να πρήζονται και να ματώνουν. Επίσης, η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία των ούλων.

*Ασθένειες

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ασθένειες όπως η λευχαιμία,η αιμορροφιλία, η αυτοάνοση θρομβοκυτοπενία  και το AIDS, μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα και μάτωμα των ούλων.

στοματική υγεία